måndag 21 februari 2011

Första pepp-mailet till Lotta!

The Dukan diet:

  • Grundprincipen: En enkel metod där du får äta obegränsat från 100 olika proteinkällor, du lär dig snabbt vad du får äta. Dieten börjar med en attackfas då man i princip bara äter protein i en vecka, håller man ut och är strikt ger det snabba resultat.I Dukandieten går man tillbaka till att äta normalt efter ett tag förutom att man behåller proteintorsdagen.Det är få dieter som ger långvarig viktnedgång men eftersom det är obligatorisk att fortsatta äta protein en dag i veckan livet ut samt äta en och en halv matsked havrekli varje dag så varar viktnedgången. Viktigt att du dricker mycket vatten. Ett bra tips är att bestämma vilken dag i veckan man sedan ska ha som proteindag, Dr Dukan talar om protein-torsdag "Om jag ber mina patienter att äta protein en dag i veckan så glömmer det oftast bort det, men om jag säger torsdagar så blir det lätt att följa". Fördelarna är för vilken kolhydrats-junkie som helst är att man "tappar" suget för pasta, potatis, ris etc. På något sätt får man inte samma smaksensation av en gräddig pastarätt, utan säker sig till mer enkel, ren mat.
  • De olika faserna: Attackfasen, cruisefasen, styrkefasen och stabiliseringsfasen.
    • Fas 1 attackfasen (1-10 dagar) Här ska du "chocka" kroppen och få den att kickstarta med endast protein:
      Ät hur mycket du vill av: biff, kalv, kyckling, fisk, skaldjur, skinka, ägg, mjölkprodukter med 0% fett, 1,5 l vatten per dag.
      Tips inför attackfasen: Peppa och bestäm dig och gå in riktigt mycket för det. Storhandla mängder av ovanstående mat inför attackfasen, så du alltid har något att äta hemma. Kom ihåg att den här fasen bara pågår några dagar så försök att strunta i afterworks och middagar ute. Planera både måltider och snackalternativ, så att du undviker "dippar" och tillslut  står där och kokar pasta eller vräker i dig mackor. Det är inte nyttigt att bara äta protein på det sättet man gör under attackfasen, men tänk på att det är en kort fas som hjälper din kropp att bli av med kilon i snabb takt. Om du inte gillar rött kött, dra fördel av att man får äta alla typer och skaldjur och fisk, vilket gör det lite fräschare. Väg dig ofta. Resultaten av den här fasen är mycket tydliga.
    • Fas 2 Cruisefasen: (Tills man nått sin idealvikt, denna period kan ta flera månader för personer som har mycket att tappa) Ät som ovan men inkludera alla typer av grönsaker varannan dag. Ät så här tills du nått din idealvikt. Efter en vecka av bara protein känns grönsaksdagarna toppen. När man vänjer sig vid att inte äta bröd, ost, pasta, ris känns inte den här fasen längre som en diet.
      Tips cruisefasen: Försök att pigga upp din sallad. Ett bra sätt är att rosta , woka eller grilla grönsaker i ugnen och ät tillsammans med Dukans vinägrett.
    • Styrkefasen:Här gäller det att hålla vikten och inte tappa allt du har gjort hittills. Här äter man som ovan och dessutom lägger till:en frukt per dag, två skivor fullkornsbröd per dag, 40 g ost per dag, två måltider pasta, ris eller potatis per vecka, lamm och griskött, två "fria" måltider per vecka (dvs vad som helst, men i lagom dos), en dags attack fas per vecka, dvs ät bara protein varje torsdag t ex.
    • Stabiliseringsfasen Ät vad du vill, sex dagar i veckan, baserat på styrkefasen.Fortsätt praktisera det du lärt dig under dietens gång och håll kvar vid dina nya vanor.
      - ortsätt med proteintorsdagar under resten av livet. Glöm trappor och rulltrappor. Använd benen och vardagsmotionen som ett verktyg att hålla dig i form. Ät tre matskedar havrekli varje dag under resten av livet.
  • Bra mellanmål när hungern slår till: Tunna skivor rökt kalkon, tunna skivor rökt/kokt skinka, kräftstjärtar, fettfri keso inrullad i skinka, kalla köttbullar (gör dina egna med 10% köttfärs) en kopp te med lite mjölk i (NK har ett supergott rött te, vanilj&champagne)
  • Bra frukostar/luncher Havrekligrö med lättmjölk, Äggröra med skinka, lax eller kalkon, kokt ägg och sardiner och tomatsås, Keso med ägg,
  • Krydda maten (och tillvaron) med: Citron, vitlök och färska kryddor som basilika, timjan, salvia, dill, dragon.  Laga het mat med färsk chili och vitlök. Man blir mätt av mycket smak. Gör en god balsamvinägerdressing och använd den dagligen (utan massa olja) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar